3 vjet më parë

Njihuni me anëtarët jurive të edicionit të dhjetë të Anibar

Edicioni i dhjetë i Festivalit Ndërkombëtarë të Animacionit, Anibar do të mbahet këtë vit prej datës 15 deri më 21 korrik në Pejë. E ne kemi kënaqësinë që të ju njoftojmë me juritë që do të vlerësojnë filmat që janë në garë këtë vit për kategori të ndryshme.

Për garën e filmit më të mirë të animuar në kategorinë e filmave Ndërkombëtarë, Ballkanikë dhe filmave të metrazhit të gjatë, pjesë e Grand Jury do të jenë: Annette Schindler (drejtoreshë e Fantoche Festival), Koji Yamamura (anëtar i Akademisë së Arteve dhe Shkencave të Filmit, dhe profesor i Universitetit të Arteve të Tokios), Lise Fearnley (Producente e animacionit, fituese e çmimeve ndërkombëtare), Ágota Végső (regjisore e filmave të animuar dhe producente), Jeremiah Dickey (ka udhëhequr, dizajnuar dhe animuar mbi 40 filma të shkurtër).

Juria e dytë, që do të vlerësojë filmat e kategorisë së studentëve, dhe videot e animuara muzikor, përbëhet nga regjisor të filmit nga Kosova dhe Shqipëria. Anëtarët e kësaj jurie janë: Hana Arapi, Lum Radoniqi, Qëndrim Spahija, Rigon Kurteshi dhe Jon Mithi. Juria do të mentorohet nga producentja Kamila Dohnalová, dhe Pavel Horáček drejtor i programit në Festivalin IFAF Anifilm në Třeboň.

Këtu gjeni biografitë e anëtarëve të jurisë:

GRAND JURY

Annette Schindler

Më 2011, Annette Schindler ishte emëruar si drejtoreshë e “Fantoche”, festivalit ndërkombëtarë të filmit të animuar në Baden të Zvicrës. Nën vizionin e saj festivali u rrit në shumë drejtime: programet u zgjeruan duke mbrojtur “Industry Day”, që në fakt ishte formësuar enkas për profesionistë dhe përmbante ekspozita multimediale.

Annette Schindler e ka ngulitur reputacionin e saj si drejtoreshë, nismëtare dhe bashkëthemeluese e disa institucioneve e festivaleve siç janë: “House of Electronic Arts Basel” (2010); “Shift Festival of Electronic Arts” (2007–2010); “Digital Art Collection/Store” (2005-2011) dhe “Art and New Media Basel” (2000–2010). Më herët, ajo ka udhëhequr “Swiss Institute” të New York-ut “(1997–2000)” dhe “Kunsthaus Glarus” (1995–1997). Më 2010, Zyra Federale e Kulturës e ka nderuar Annette Schindler me çmimin zviceran të artit “Meret Oppenheim”.

Ajo ka qenë anëtare e jurisë në shumë festivale, disa prej tyre janë: festivalet “Annecy” i Francës (2014), Bienalja e 3-të “Shenzen Independent Animation” e Kinës (2016), festivali “Anima”, “Brussels Animation Film Festival” (2017) dhe festivali “New Chitose Airport International Animation” i Japonisë (2018).

Koji Yamamura

Koji Yamamura u lind në vitin 1964. Gjatë viteve 1990, ai e rafinoi stilin e tij, duke shpenzuar shumë kohë duke bërë filma për fëmijët. I nominuar për Oscar Shorts për filmin më të mirë të animuar, me filmin “Mt Head” (2002) shënoi një pikë kthese për të, pasi qe më pas filmat e tij si: “The Crocodile Vjetër” (2005), “Franz Kafka ‘s A Country Doctor “(2007) dhe” Strings Muybridge “(2011), morën më shumë se 90 çmime përfshijnë çmimet e mëdha të festivalit të katërt të animacionit, Annecy, Zagreb, Ottaëa dhe Hiroshima. Ai ka punuar për shumë jurinë ndërkombëtare dhe është ftuar në shumë shfaqje retrospektive në mbarë botën. Ai është anëtar i Akademisë së Arteve dhe Shkencave të Filmit, dhe profesor i Universitetit të Arteve të Tokios.

Jeremiah Dickey

Jeremiah Dickey që nga viti 1997 merret me krijimin e animacioneve, ose si i pavarur ose bashkë me disa studio dhe produksione të kompanive të New York-ut dhe më gjerë. Punët që ai i ka realizuar në të kaluarën lidhen me bashkëpunimet që ai kishte me producenten Emily Hubley në disa animacione në formë të dokumentarëve dhe filmave të pavarur, përfshirë këtu filmat siç janë “Hedwig and the Angry Inch” (2001) dhe “The Toe Tactic” (2007). Që nga viti 2012, Jeremiah ka qenë drejtor i animacionit i “TED-Ed”, platformë edukative e iniciativës së Konferencave “TED”. Që nga ajo kohë ai ka udhëhequr, dizajnuar dhe animuar mbi 40 filma të shkurtër me tematika që variojnë nga mitologjia antike e deri tek shkenca bashkëkohore.

Ágota Végső

Producente dhe Menaxhere i Projektit në Departamentin Sci-Vi dhe koordinatore e Projektit të NiNoKo Universe Accelerator në Workshop Animation / VIA UC në Viborg, Danimarkë. Ágota është një regjisore e filmave të animuar dhe producente. Ajo mbaroi studimet në Universitetin Moholy-Nagy të Artit dhe Dizajnit (MOME) në Budapest. Ajo mori pjesë në Animation European Production Workshop në vitin 2012 dhe pati mundësinë të marrë pjesë në programin e Punëtorisë së Hapur në Akademinë e Animacionit (TAW) në Danimarkë në vitin 2014. Që atëherë ajo punon për Animation Workshop.

Lise Fearnley

Lise Fearnley filloi karrierën e saj të animacionit si Drejtoresh e Fotografisë në Studio Magica ku punëoj për të mirënjohurin Pjotr Sapegin. Pas disa vjetësh, ajo filloi të punojë si producente, dhe në vitin 1996 ajo bashkë-themeloi Microfilm. Gjatë 20 viteve të fundit, Lise ka qenë producente në shumë filma që kanë fitues të çmimeve për një brez të tërë të regjisoreve të animacionit norvegjez. Ndër meritat e saj janë edhe çmimi i Akademisë, për filmin The Danish Poet i drejtuar nga Torill Kove, dhe nominimin e Akademisë për filmin Me and My Moulton. Lise gjithashtu ka prodhuar një listë të gjatë të filmave të porositur për klientë si Korporata Norvegjeze e Transmetimeve (NRK), Tine, Save The Children. Lise është ftuar në festival si pjesë e festimit të 20 vjetorit të Mikrofilmëve dhe është pjesë e diskutimit të panelit rreth prodhimit të tregimeve personale. Shumë nga filmat që Lise ka prodhuar do të shfaqen në programin retrospektiv para diskutimit të panelit.

STUDENT JURY

Article Image

Hana Arapi

Hana Arapi është bashkëpronare e Amam Studio – një studio dizajnimi dhe animacioni me qendër në Prishtinë dhe themeluese e Videosinteza – që mbulon tema të ndryshme të shkencës, sociologjisë dhe teknologjisë, të vizualizuara përmes ilustrimit dhe animacionit. Ajo gjithmonë përpiqet të përdorë dizajnin dhe animacionin si një mjet të fuqishëm për të ndryshuar gjërat për të mirë në shoqërinë tonë.

Lum Radoniqi

I lindur në Pejë më 1995. Shkollën fillore dhe të mesme e perfundojë në Pejë, ndërsa shkollimin e lartë në Fakultetin e Arteve, dega Regji Filmi dhe Televizion, në Universitetin e Prishtinës. Ai është angazhuar ne shume projekte filmike si asistentë dhe ka realizuar filma të shkurt si regjisor dhe skenarist. Filmat e tij janë përzgjedhur në më shumë se 10 festivale botërorë si: We Care Film Festival, Festivali Feelmotion, Chennai International Film Festival etj, ku ne disa edhe është shpërblyer për punën e tij. Momentalisht është duke punuar në realizimin e filmit të tij të ardhshëm të shkurtër “Bellman”, i cili pritet të realizohet brenda këtij viti.

Qëndrim Spahija

Qëndrim Spahija është një Motion Graphics Artist, i cili ka vënë dizajne në lëvizje që nga viti 2015. Karriera e tij filloi pas përfundimit të trajnimit “Motion Graphics for Broadcast”, ku ai filloi të punojë në agjencinë kreative “Kokrra”. Atje ai mori përvojën në animacione 2D dhe 3D, në animacion tradicional, animacion me bazë vektoriale 2D, animacion 3D për video dhe film, dhe animacion për lojë. Më vonë, filloj të punonte në “Gjirafa INC”, duke qenë përgjegjës për pjesën e dizajnit të lëvizjes së produkteve. Aktualisht punon për Platformën “Artmotion”, ku është kreu i ekipit të dizajnit të lëvizjes grafike.

Rigon Kurteshi

Rigon Kurteshi ka lindur në vitin 1997 në Gjilan. Si fëmijë, ai mori mësime në vizatim dhe pikturë. Në vitin 2019 u diplomua në Fakultetin e Arteve në Prishtinë. Ai është kryesisht i fokusuar në animacion 2D, dhe gjithashtu në historinë e artit dhe teorinë e artit.

Jon Mithi

I lindur dhe rritur në Shkodër, Jon Mithi është regjisor i ri i njohur kryesisht për filmin e tij të shkurtër të quajtur Blue Angels. Duke përdorur teknika të tregimit vizual klasik dhe modern, Jon përpiqet të gjejë një të vërtetë dhe një lidhje mes personazheve të tij dhe realitetit të tyre në një nivel metafizik. Jeton në Prishtinë që prej 3 vjetësh, ai është duke punuar në skenarin e tij të ardhshëm.

Mentorët:

Kamila Dohnalová

Kamila është një producente filmash në Pragë në Republiken Çeke. Përveç krijimit të disa projekteve ndërkombëtare të animacionit dhe live-action me kompaninë e saj Silk Films, ajo punon për festivalin Anifilm.

Pavel Horáček

Pavel Horáček ka lindur në České Budějovice në Republika Çeke. Ai u diplomua në Historinë e Filmit dhe Kulturën Audio-vizuale nga Universiteti Masaryk në Brno. Për tre vjet ai punoi si drejtor i programit në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit të AniFest në Teplice. Që nga viti 2013 Pavel ka punuar si drejtor i programit në IFAF Anifilm në Třeboň. Ai është një iniciator dhe dramaturg i portalit të internetit aniont.com Ai ka kuruar tre antologji DVD të animacionit Çeke. Ai përgatit programe të veçanta të filmave të animuar për institucionet në Republikën Çeke dhe jashtë saj. Pavel shkruan për film dhe animacion, dhe shërbeu si anëtar i jurisë në festivale të ndryshme ndërkombëtare.

Related