5 muaj më parë

Gara e studentëve 2: Një udhëtim nëpër sferat enigmatike

Histori që të transportojnë në dimensionet e realiteteve.

Shfaqja e dytë filmave të garës së studentëve në edicionin e 14 të Anibar, mbrëmë, ishte një ftesë në një aventurë kinematografike. Publiku ishte pjesë e një udhëtimi nëpër sferat enigmatike, të filmave, që eksploronin tregimet unike dhe magjepsëse mbi vdekje, pavdekësinë dhe vetë jetën. Nga ishujt e izoluar e deri te utopitë distopike dhe takimet me gjigantët, ky program ofroi një sërë tregimesh që provokojnë mendjen dhe të menduarit. Le të thellohemi në këto tregime, përmes përshkrimeve të shkurtra të pesë filmave të shfaqur mbrëmë në këtë kategori garuese:

The Hermit Island, nga regjisori: Gábor Mariai | Producent: József Fülöp

Përgatituni për t’u transportuar në ishullin mistifikues, ku fati ndërthur jetën e Cassi dhe një njeriu të vetmuar e të çuditshëm. Pasi Cassi e gjen veten të bllokuar pas një misioni heroik, takimi i saj me njeriun e vetmuar nis një aventurë transformuese, gjersa nisin një kërkim për të gjetur një varkë të re për Cassi. Thellësitë e paparashikueshme të ishullit e detyrojnë Cassin të rivlerësojë udhëtimin e saj, ndërsa vetmitari përballet me fantazmat nga e kaluara e tij. Drejtimi dhe tregimi i Gábor Mariai-t thurin një rrëfim magjepsës të vetë-zbulimit dhe lidhjeve të papritura njerëzore.

From the Corner of My Eye, nga regjisori: Domonkos Erhardt | Producent: József Fülöp

Në këtë film të shkurtër magjepsës, jetët e dy të panjohurve përplasen kalimthi kur sytë e tyre takohen. “Nga këndi i syrit tim” paraqet një moment magjepsës lidhjeje, të kapur bukur nga regjia e Domonkos Erhardt. Me dialog minimal, filmi përcjell me mjeshtëri fuqinë e lidhjes njerëzore në takimet më të shkurtra.

The Tornado Outside, nga regjisorja: Maria Tomazou | Prodhuesi: Solomon Golding

Përmes këtij filmu, audienca hynë në një përrallë magjepsëse të vendosur në një shtëpi të përsosur, të ankoruar në hapësirë, të mbrojtur nga kaosi i Tornados të fuqishëm jashtë saj. Filmi ka në epiqendër Anën, një grua të re që jeton brenda kësaj shtëpie të strehuar. Drejtimi i Maria Tomazou dhe shkrimi i Marius Scholtz-it krijojnë një atmosferë tërheqëse ndërsa ekzistenca në dukje e sigurt e Anës vihet në dyshim. A do të guxojë ajo të dalë përtej kufijve të strehës së saj të qëndrueshme dhe të përqafojë botën e trazuar jashtë?

The Scent of Beetroot and the People Who Live Forever, nga regjisorët: Petra Stipetić dhe Maren Wiese | Prodhuesi: DOKfront

Ky film na transporton në një botë utopike, ku pavdekësia është zhbllokuar nga aroma e panxharit. Drejtimi i Petra Stipetić dhe Maren Wiese na çon në një udhëtim surreal ndërsa një shkencëtar zbulon të paimagjinueshmen: çrrënjosjen e vdekjes. Nga dialogu i banorëve të këtij vendi mistik utopik, audienca bëhet dëshmitare e implikimeve të jetës së përjetshme teksa një atmosferë e purpurt mbështjell botën. Ato që dikur ishin jetë të vdekshme tani janë ndryshuar përgjithmonë, të lidhura nga aroma që ndryshoi rrjedhën e njerëzimit.

Oliver Giant, nga regjisorja: Júlia Lantos | Prodhuesi: Mónika Mécs

Përgatituni të magjepseni nga bota e çuditshme e “Oliver Gjigantit”. Në një planet të vogël, Oliver jeton i shkujdesur, duke besuar se bota në tërësi është sheshi i tij i lojërave. Megjithatë, jeta e njerëzve të vegjël merr një kthesë të rëndësishme ndërsa ata përpiqen të ndërtojnë një orë dielli, duke i lidhur ata me universin e gjerë. Drejtimi imagjinativ i Júlia Lantos paraqet një përrallë emocionuese që na kujton bukurinë dhe mrekullinë e gjërave më të thjeshta.

 

Leonora Aliu

Related