5 muaj më parë

Gara e Filmave te Metrazhit te Gjatë “Four Souls of Coyote”

Edicioni i 14-të i Anibar vazhdon me shfaqjen e filmave të garës së filmave të metrazhit të gjatë.

Filmi i kësaj kategorie i shfaqur më 19 korrik është “Four Souls of Coyote” me regji të Áron Gauder.

E vendosur në ditët e sotme, adoleshentët vendas amerikanë përballen me ekuipazhin e një projekti të tubacionit të naftës, pikërisht poshtë kodrës nga toka e paraardhësve të tyre. Gjyshi evokon përrallën e lashtë të mitit të tyre të Krijimit, duke na kujtuar të gjithëve se sfidat me të cilat përballet njerëzimi janë universale dhe se ne duhet të gjejmë vendin tonë në rrethin e madh të krijesave.

Historia e gjyshit sillet rreth krijimit të botës dhe ndërveprimeve midis krijesave të ndryshme, duke u fokusuar veçanërisht në rolin e krijuesit dhe kojotës. Krijuesi krijon jetën, tokën dhe malet. Megjithatë, veprimet e kojotës çojnë në konflikte, shkatërrim dhe shfaqjen e “qytetërimit”.

Gjatë gjithë rrëfimit, filmi sugjeron se krijuesi është edhe dashamirës dhe ndëshkues, duke i dhënë jetë dhe duke imponuar pasoja për keqbërjen. Kojota përfaqëson aspektet më të errëta të ekzistencës, duke u përfshirë në akte dhune dhe mashtrimi.

Historia nxjerr në pah temat e krijimit, përgjegjësisë dhe pasojat e veprimeve të dikujt. Ai eksploron marrëdhëniet midis njerëzve dhe kafshëve, si dhe ndikimin e njerëzve në mjedis. Filmi thekson ndërlidhjen e të gjitha qenieve të gjalla.

Ndërsa narrativa shpaloset, filmi ngre pyetje rreth ekuilibrit midis përparimit dhe ruajtjes, domosdoshmërisë së gjuetisë për mbijetesë dhe përgjegjësisë së njerëzve ndaj botës natyrore.

Filmi përfundon me një reflektim mbi rëndësinë e harmonisë dhe respektit për jetën. Në përgjithësi, filmi paraqet një eksplorim që nxit mendimin e krijimit, moralit dhe marrëdhënies midis njerëzve dhe botës natyrore. Ai thellohet në tema të thella filozofike dhe ekologjike, duke i ftuar shikuesit të reflektojnë mbi vendin e tyre në rrjetin e jetës.

Mos e humbisni mundësinë për t’u zhytur në botën e këtyre filmave të mrekullueshëm. Shënoni kalendarët tuaj dhe sigurohuni që të na bashkoheni në shfaqjet për pjesën tjetër të Konkursit të Filmit me metrazh të gjatë!

 

Leonora Aliu

Related