5 muaj më parë

“Titina: Një tregim miqësie dhe eksplorimi”

"Titina" është një film magjepsës që ndjek historinë e jashtëzakonshme të inxhinierit italian të anijeve ajrore Umberto Nobile dhe qenit të tij,

Titina. Filmi është pjesë e garës të filmit të
metrazhit të gjatë në edicionin e 14-të të Anibar, film i cili është shfaqur më 20 korrik.
Titina është një qen i dashur i shpëtuar nga rrugët e Romës nga Umberto. Që nga momenti kur
Titina takon aksidentalisht Umberton, ajo bëhet e pandashme prej tij dhe ai e merr në shtëpi,
duke e bërë atë një prani të dashur në jetën dhe punën e tij.
Kur eksploruesi i njohur norvegjez Roald Amundsen kontakton Umberton për të ndërtuar një
aeroplan për një ekspeditë për të pushtuar Polin e Veriut, Titina poashtu bëhet një pjesë
integrale e aventurës. Ndërsa Umberto projekton aeroplanin, Titina i bën shoqëri në studio,
duke i sjellë gëzim dhe rehati gjatë përgatitjeve rigoroze.
Me aeroplanin gati, Umberto e bind Roaldin që të lejojë Titinën t’i shoqërojë në udhëtimin e tyre
për në Polin e Veriut. Ekspedita është një triumf pasi ata arrijnë në destinacionin e tyre, duke
vendosur flamujt e vendeve të tyre përkatëse dhe duke festuar arritjen e tyre.
Megjithatë, tensionet lindin midis Umberto dhe Roald gjatë udhëtimit për në Alaskë. Një
argument çon në një përplasje katastrofike, duke e lënë Titinën të bllokuar në një copë akulli që
lëviz. Në mënyrë unike, një balenë e udhëzon Titinën përsëri në tokë duke thyer copa akulli që
ajo të kërcejë, dhe ajo përfundimisht kthehet në avionin e braktisur, duke mos gjetur askënd.
Titina përfundon në pragun e Roalds-it dhe ai mendon të gatuajë Titinën. Por plani i tij prishet
kur Umberto i tërbuar ndërhyn dhe vendos të mos punojë më me të. Roald merr meritën për të
qenë personi i parë në Polin e Veriut dhe për mbrojtjen e Titinës në lajme.
Duke kërkuar hakmarrje, Umberto krijon një anije ajrore tjetër, “Italia” dhe drejton një ekspeditë
të re në Polin e Veriut. Fatkeqësisht, edhe Italia rrëzohet. Kur lajmi i katastrofës arrin Roald, ai
niset për të ndihmuar me shpëtimin, por fati i tij mbetet i panjohur.
Filmi “Titina” është një eksplorim i miqësisë, sakrificës dhe shpirtit të pazbutur të aventurës. Ai
thellohet në lidhjen e jashtëzakonshme midis një burri dhe qenit të tij dhe sprovat që sfidojnë
ëndrrat e tyre. Ndërsa historia shpaloset, elasticiteti dhe guximi i protagonistëve të njerëzve dhe
kafshëve frymëzojnë një vlerësim të thellë për fuqinë e shoqërimit dhe mrekullitë e eksplorimit.
Nëpërmjet një narrative magjepsëse, “Titina” zhyt audiencën në një tregim të triumfeve dhe
tragjedive, duke i kujtuar shikuesve lidhjet e thella që formojnë dhe përcaktojnë jetën tonë.

Ka mbetur edhe një film për garën e metrazhit të gjatë për t’u shfaqur më 21 korrik dhe ju ftojmë ta shikoni!

Related