7 muaj më parë

Simfoni të animuara të shpirtit

Gara studentore e Anibar u shfaq si një uverturë e përvojave njerëzore

Në botën magjepsëse të animacionit, disa filma lënë gjurmë të pashlyeshme në zemrat tona, duke thurur përralla që rezonojnë thellë me emocionet dhe përvojat tona njerëzore. Kjo është përvoja që pata mbrëmë, duke parë shfaqjen e katërt dhe të fundit të filmave të studentëve, në edicionin e 14-të të Festivalit Ndërkombëtar i të Animacionit – Anibar, në Pejë. Me shtatë filma të shfaqur mbrëmë, gara studentori i ardhi fundit, dhe tani na mbetet vetëm të shohim se kush do të fitojë çmimin kryesor. Megjithatë, një gjë mund të themi me siguri, fitues kësaj radhe janë studentët, të cilët lanë publikun për katër netët rresht në duartrokitje, lot, dhe plot emocione përmes filmave të tyre. Krijimet e studentëve pa dyshim ftuan të gjithë në një ruletë emocionale të përvojave të thella njerëzore. Mendoj vetëm me fat, të kem pasur mundësi të përjetojë krijimtarinë e këtij brezi të ri artistësh dhe ngritjen e tyre.

Por, le të kthehemi e të thellohemi në botën magjepsëse të këtyre animacioneve nga nata e kaluar:

Your Dad (Hungari 2022) 

Në filmin “Babai yt”, regjisorja Anita Kühnel Szabó përshkruan një tablo prekëse të violinistit Miklós, dëshira e pamëshirshme e të cilit për t’u përshtatur me normat shoqërore e çon atë në një rrugë ankthi dhe vetëdyshimi. Pas një aksidenti që ndryshon jetën, Miklós e gjen veten në purgator, ku ai ribashkohet me babain e tij të vdekur, i cili e udhëzon atë në një udhëtim drejt zbulimit të vetvetes dhe pajtimit me demonët e tij të brendshëm.

Remi wants to die (Francë, 2022)

Regjisorja Naëlle GAVERIAUX thuri një përrallë fantastike në filmin “Remy Wants to Die” (Remi do të vdesë). Filmi sillet rreth luftës së dëshpëruar të Remy-t me trazirat e tij të brendshme, ndërsa ai dëshiron një arratisje nga barrat e jetës. Çdo përpjekje për të gjetur paqen duket e përsosur, por fati ka plane të tjera. Audienca është marrë në një slitë emocionale, duke u përballur me temat e shpresës, elasticitetit dhe vullnetit njerëzor për të duruar.

Human Resources (Francë, 2022)

Një bashkëpunim i Trinidad Plass Caussade, Titouan Tillier, Isaac Wenzek dhe Emca Angoulême, “Human Resources” (Burimet Njerëzore), ofron një rrëfim tërheqës që sillet rreth udhëtimit të Andit përmes një takimi riciklimi. Ndërsa historia shpaloset, ne dëshmojmë jetën e Andit përmes objektivit të një miku që filmon ngjarjet. Filmi sfidon perceptimin tonë për ekzistencën dhe domethënien e veprimeve tona në momentet e përkohshme të jetës.

Go Fishboy (Francë, 2022)

Në këtë animacion emocionues, regjisorët Denise Cirone, Sebastian Doringer, Andrey Kolesov, Chiayu Liu, Zhen Tian dhe Lan Zhou eksplorojnë kompleksitetin e lidhjeve familjare përmes artit të bërjes së sushit. “Go Fishboy”, tregon historinë e një shefi të respektuar nga një prejardhje e prodhuesve të sushit, ndërsa ai përpiqet të lidhet me djalin e tij përmes pasionit të tyre të përbashkët. Ndërsa tensionet rriten dhe sekretet dalin në sipërfaqe, lidhja midis babait dhe djalit vihet në provë.

Mano (Danimarkë, 2022)

“Mano”, me regji të Toke Madsen dhe prodhuar nga The Animation Workshop, gërmon në betejat e një vëllai më të madh mbrojtës që kalon në një situatë familjare të neglizhuar. Me emocione të përzemërta, animacioni portretizon sfidat me të cilat përballen vëllezërit e motrat ndërsa përballen me nënën e tyre që mungon, duke çuar në një vendim që ndryshon jetën.

Martir (Francë, 2022)

Në këtë animacion të ngarkuar emocionalisht nga regjisori Raoul Faure, “Martiri” portretizon pafajësinë e viteve të hershme të Marselit, të mbështjellë nga dashuria e nënës së tij. Megjithatë, gjithçka ndryshon kur motra e tij, Sophie, lind, duke e shtyrë Marselin në një spirale të vetmisë dhe pikëllimit. Filmi thellohet në ndikimin e thellë që mund të ketë dinamika e familjes në mirëqenien emocionale të një individi

DA ETERNAL CATERPILLARS (Francë, 2022)

Drejtuar nga Abel Bourreau, “DA ETERNAL CATERPILLARS” i çon shikuesit në një udhëtim tërheqës përmes një pike karburanti ku dy oficerë policie mendojnë për kuptimin e jetës. Ndërkohë, një grup gangsterësh përgatiten për një akt hakmarrës dhe një fëmijë i vogël kërkon dëshpërimisht të rimarrë kontrollorin e konsultës së tij. Animacioni ndërthur jetën e këtyre personazheve në një përrallë fatesh të kryqëzuara.

Shfaqja e katërt e Garës së Studentëve në Anibar shpalosi talentet e jashtëzakonshme të animatorëve të rinj. Me tregime të fuqishme, pamje tërheqëse, këta filma jo vetëm që kanë argëtuar, por edhe kanë lënë përshtypje të thella për të gjithë ata që patën mundësi me i pa. Dhe kjo, vec sa fuqizon argumentin se festivali vazhdon të lulëzojë, dhe të jetë një platformë e jashtëzakonshme dhe premtuese për animatorët që të ndajnë vizionet e tyre unike me botën. Gjithsej në këtë kategori, kanë garuar 24 filma.

Leonora Aliu

Related