12 muaj më parë

Eksplorimi i thellësive të përvojave njerëzore mbi dashurinë, përmes filmave të shkurtër

Eksplorimi i thellësive të përvojave njerëzore mbi dashurinë, përmes filmave të shkurtër

Në sferën e kinemasë, narrativat madhështore shpesh zënë qendër, por të fshehura brenda kufijve të shkurtësisë qëndrojnë përralla magjepsëse që mbushin një grusht në pak minuta. Filmat me metrazh të shkurtër, me aftësinë e tyre për të distiluar emocionet, krijimtarinë dhe temat që provokojnë mendimin, kanë magjepsur prej kohësh audiencën anembanë globit. Në këtë eksplorim magjepsës, ne gërmojmë në një koleksion filmash të veçantë të shkurtër të animuar nga cepa të ndryshme të botës, secili duke ofruar një perspektivë unike mbi përvojën njerëzore. 18 filma të tillë u shfaqën për katër net në edicionin e 14-të të Anibar – Festivali Ndërkombëtar i Animacionit. Mbrëmë publiku pati mundësinë të shikonte filmat finalë për të mbyllur këtë kategori përpara se juria të merrte vendimin e saj. Le të marrim një kulm mbi to:

Drijf / Regjisori: Levi Stoops / Skenari: Levi Stoops / Producenti: Annemie Degryse

“Drijf” është një film belg i lëshuar në vitin 2023, me regji dhe skenar nga Levi Stoops dhe prodhuar nga Annemie Degryse. Filmi zgjat 14 minuta e 59 sekonda. Ai tregon historinë e Jeremy-t dhe Aurora-s, të cilët e gjejnë veten të humbur në det, të bllokuar në lëvoren e pemëve të vogla. Ndërsa përpiqen të kuptojnë dëshirat dhe kufijtë e njëri-tjetrit, lufta e tyre për mbijetesë dhe mbijetesa e marrëdhënies së tyre kthehet në një rrëmujë të përgjakshme. Filmi eksploron nëse ata mund të rriten së bashku dhe të gjejnë rrugën e tyre për t’u kthyer në breg ose nëse do të humbasin pjesë të vetes në këtë proces.

Dear Passengers/ Regjia: Max Kulikov / Skenari: Max Kulikov / Producent: Max Kulikov, Boris Mashkovtsev

“Dear Passengers” (Të dashur pasagjerë), është një film rus i vitit 2023, me regji dhe skenar nga Max Kulikov. Max Kulikov dhe Boris Mashkovtsev janë producentët e filmit 11-minutësh. Historia përqendrohet rreth një udhëtimi me tren në Trenin numër 72 që niset nga platforma dy e pista një. Megjithatë, përshkrimi i filmit jep vetëm një aluzion të fshehtë: “Treni ka lëvizur…”. Filmi duket se mban pezull dhe intriga ndërsa pasagjerët nisin udhëtimin e tyre misterioz.

 

Pentola / Regjia: Leo Černic / Producent: Chiara Magri

“Pentola” është një film italian i vitit 2022, me regji të Leo Černic dhe prodhuar nga Chiara Magri. Filmi ka një kohëzgjatje prej 7 minuta e 12 sekonda. Filmi thellohet në kompleksitetin e të qenit hero dhe fokusohet në një personazh të quajtur Pentola, i cili përmendet si superheroi i dikujt. Përshkrimi lë të kuptohet për një udhëtim emocional dhe eksploron konceptin e heroizmit dhe çfarë do të thotë ai për njerëz të ndryshëm.

 

Cat sanduiç / Regjia: David Fidalgo / Skenari: David Fidalgo / Producent: Gonzalo E. Veloso

“Macja sanduiç” është një film i ardhur në Pejë nga Spanja me regji dhe skenar të David Fidalgo dhe producent Gonzalo E. Veloso. Filmi është 10 minuta e 54 sekonda i gjatë dhe sillet rreth një personazhi të quajtur David, i cili jeton me macen e tij të quajtur Sandëich Cat. Një vizitë e papritur shkakton një reflektim vendimtar mbi njerëzimin për Davidin. Filmi duket se eksploron temat e shoqërimit dhe introspeksionit.

 

Dies Irae / Regjisor: Collective MARU.

“Dies Irae” është një film 7 minuta dhe 35 sekonda nga Zelanda e Re, me regji të kolektivit MARU. Përshkrimi shkurtimisht prezanton tre grupe personazhesh: dy engjëj lozonjarë, shtatë derra mëkatarë dhe një kalimtar i drejtë i varfër. Filmi ka të ngjarë të gërsheton një histori rreth këtyre personazheve dhe ndërveprimeve të tyre, duke eksploruar ndoshta tema të moralit dhe natyrës njerëzore.

Leonora Aliu

Related