2 vjet më parë

Besëtytnia më e madhe: Pasaporta Kosovare 

Gjatë edicionit të sivjetshëm, tema e Festivalit ishte “Besëtytnitë”.

Përgjatë brezave kemi përcjellë ushqimin, veshjen, gjuhën, mentalitetin dhe mbi të gjitha besëtytnitë, sado moderne janë bërë kohërat. Qoftë fat i mirë apo i keq, mallkime apo hekse, magji, ilaçe dhe hajmali me fat- kjo frikë irracionale dhe gazmore na ka ndjekur me shekuj. Megjithatë, a jeni gati të dëgjoni bestytninë më të madhe nga të gjitha? Nuk e dimë nëse keni dëgjuar për këtë, por tingëllon kështu: Prekni pasaportën kosovare dhe do ngeleni përgjithmonë në Kosovë. Pavarësisht nëse keni lindur në Kosovë dhe keni nevojë për viza kudo që dëshironi të udhëtoni, ose thjesht keni qenë duke vizituar dhe nuk dëshironi të largoheni nga ky komunitet që të lë pa frymë, bestytnitë mbeten të vërteta. Për qytetarët kosovarë, udhëtimi në vende të tjera është zakonisht një ëndërr e paarritshme dhe çdo gjë përtej kësaj nuk ka gjasa. Kosovarët janë izoluar përgjithmonë nga bota.

Një pjesë e mirë e asaj që e dallon Anibar nga festivalet e tjera është inkurajimi që i jepet komunitetit ndërkombëtar kur bëhet fjalë për pjesëmarrjen, pasi na ndihmon të krijojmë një urë ku të rinjtë kosovarë mund të ndërveprojnë me komunitetin ndërkombëtar dhe të shkëmbejnë ide. Kosovarët rrallë kanë mundësi të takohen me njerëz nga përtej kufirit, përveç në festivale si Anibar. Pavarësisht se sa shpërblyese mund të jetë kjo përvojë, komuniteti lokal shpeshherë ndihet i lënë anash ndërsa festivali i afrohet fundit, sepse u kujtohet ajo që nuk kanë: liria e lëvizjes. Përkundër rëndësisë së të gjitha traditave që kosovarët kanë mësuar nga bashkësia ndërkombëtare, ata gjithashtu duhet të shikojnë të gjithë ata duke u larguar, duke shpresuar se do të takohen sërish në edicionin tjetër- pasi që kosovarët nuk mund të udhëtojnë.

Megjithatë, pyetja mbetet: sa gjatë duhet të presin kosovarët para se të konsiderohen të denjë për udhëtime pa viza, si të gjithë të tjerët nëpër botë? Përkundër mundësisë për të takuar këta kineast, producentë, krijues dhe muzikantë të mrekullueshëm që vizitojnë Kosovën nga e gjithë bota, nuk mund të mos mendoni për të gjitha mundësitë e humbura për të eksploruar jetën jashtë vendit; udhëtoni dhe vizitoni miqtë dhe familjen, për të mësuar më shumë për kulturat e tjera, për të marrë frymë lirshëm, por më e rëndësishmja; të gëzojnë të drejtën e udhëtimit të lirë.

Anibar gjithmonë ka promovuar dhe festuar bashkësinë, diversitetin dhe kulturën; qofshin nga filmat e animuar, muzika, seminaret, panelet ose festat. Ka qenë një pikë takimi për krijuesit nga e gjithë bota për të promovuar rritje, për të shkëmbyer njohuri, për të pasur një hapësirë ​​të rehatshme dhe të sigurt, e më e rëndësishmja: për t’u argëtuar. “Duhet të ketë diçka në ajër në Kosovë – sepse askush nuk dëshiron të largohet”, është një kompliment i përsëritur nga miqtë tanë jokosovarë, të cilët nuk mund të mos e duan gjithçka që ofron Kosova. Pavarësisht nga madhësia e saj, Kosova ka një zemër të fuqishme, nga ushqimi te kultura, mikpritja dhe atraksionet natyrore; dyert tona janë të hapura për të gjithë ata që dëshirojnë ta vizitojnë.

Related