ORGANIZATA

Anibari është një organizatë e formuar nga një grup i të rinjëve aktiv dhe artistë, të cilë kanë dëshmuar entuziasmin dhe vizionin e tyre për të promovuar kulturën e filmit të animuar në tetë edicionet e fundit të festivalit, gjithashtu duke demonstruar kapacitetet e zhvilluara për të organizuar ngjarje të mëdha. Anibari ka investuar në kapacitetin e zhvillimit të rinisë dhe fëmijëve nëpërmjet trajnimeve, punëtorive, debateve dhe aktiviteteve të tjera që ju mundëson të gjithë artistëve ballkanik të rrisin dukshmërinë e tyre në tregjet ndërkombtare.FESTIVALI ANIBAR

Në gusht 2018, Festivali i Filmit të Animuar hap dyert dhe mirëpret mbi 10,000 animatorë entuziastë, artistë dhe audiencë për edicionin e nëntë të festivalit të vetëm të animuar në Kosovë. Ata do të kenë rastin t’i ndjekin deri në 300 filma të animuar dhe shumë aktivitete të ndryshme.

Ata do të përjetojnë shtatë netë të koncerteve muzikore nga i gjithë rajoni, katër punëtori, prezentime, masterklasa, dhe më e rëndesishmja, katër kinema, dy nga të cilat janë në ambient të hapur dhe do të kenë mundësi të përjetojnë shfaqjen e filmave nga barka në kinemanë e Liqenit të Anibarit. Një kinema tjetër në parkun me diversitetin më të madh në Kosovë, parku i madh i Pejës. Për të kontribuar në eksperiencën e kinematografisë janë edhe dy kinema në ambient të mbyllur, njëra në kinemanë e qytetit Jusuf Gërvalla, dhe tjetra në teatrin e qytetit, Istref Begolli.Projects


"Development of animation culture between Western Balkans and Visegrad Group"

For the second time, Anibar is partnering up with Visegrad Group members through the project “Development of animation culture between Western Balkans and Visegrad Group”.


The project will further foster the efforts of developing Western Balkan – V4 relationship in increasing the volume of cultural productions, which as a long-term effect have improvement in international film productions and audience enlargement.


Project activities consists of animation workshops, training of trainers, film screenings, student jury mentorship, film criticism workshop, festival trailer productions, series of presentations and special programs.


The activities will be implemented by Anibar and four partners, two of them are international animation festivals and two others are academic institutions, all from Visegrad countries.


The partners of “Development of animation culture between Western Balkans and Visegrad Group” project are: 1) Civil Association for the Support of the Animated Film (Czech Republic), 2) Primanima Ltd. (Hungary), 3) Institute of Cultural Studies, Faculty of Humanities, Marie Curie-Skłodowska University in Lublin (Poland), 4) The Academy of Performing Arts in Prague – Film and TV School – Department of Animated Film (Czech Republic).


Activities will take place during June 2019-November 2019 in all partners respective countries.


The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.
"Culture for Change supports Anibar International Animation Festival - ninth edition"

Culture for Change is an EU funded project managed by the EU Office in Kosovo and implemented by Qendra Multimedia and Goethe-Institut.


The project aims at strengthening cultural organizations and public libraries across Kosovo, by directly supporting financially cultural and educational activities. One of the strategic approaches of the project is, organizing activities in other remote areas in the country, rather than capital and main big cities. At the same time, it will aim at improving involvement of local communities of all ethnic backgrounds in the cultural activities.


The Anibar International Animation Festival takes place in Peja, Kosovo and is the biggest cultural event for the Western Kosovo. It is instrumental in increasing the cultural life in Western Kosovo, contributes to economic development, creates an international youth environment and enables youth participation and commitment. During the festival in August, not only does Peja becomes the cultural center of Kosovo but Anibar also delivers activities to cities throughout smaller cities in Kosovo.


The public spaces used for screening films are: Jusuf Gervalla Cinema, Istref Begolli Theater, Karagaqi Park Lake Spaces, and the Youth Center of Peja. Main squares are used as a space for information and public performances and the city park is also utilized for concerts every night of the festival. The festival also contributes to revitalization of public spaces of the city.


The theme of this year’s festival will be Gender Equality and Women Empowerment, as women are one of the marginalized groups in society. During the festival, there will be panel discussions addressing and and promoting awareness of this topic. Anibar wants to make a difference by inspiring women and men in animation to address gender inequality. The festival is a great tool for this purpose because it brings more people to the city and gains the attention of the community and of the media which makes the delivery of this message in more effective way.
"Cultivation of animation culture between Western Balkans and Visegrad Group"

Anibar is partnering up with Visegrad Group members; Hungary, Poland, and Slovakia to cultivate further the animation culture between the two neighboring areas that are Western Balkans and Visegrad Group. By curating animated film programs, a series of workshops, presentations, lectures, and development of an educational guide to ensure sustainability of the action, this relationship will increase the volume of educational tools, which as a long-term effect have improvement in film production and co-productions between the countries.


Development of a sustainable exchange of experience and knowledge between V4 Countries and the Western Balkans, through animation and its production, will also expose Western Balkan audiences to Visegrad Group audiences to produced animated films and vice versa, therefore which as a result enhances audience development.


Throughout the project Kosovan animation tutors, V4 Animation professionals, local independent animators, and film students will be included in the events and activities that will be organized within the cooperation. The project will last from June 2017 until February 2018.


Partners of this project are: FestAnca – International Animation Festival, Primanima – World Festival of First Animations, and Animation Film Studio, Jan Matejko Academy of Fine Arts. The project is funded by International Visegrad Fund.