• Anibar 2018: The film program for the ninth edition!

  Anibar – International Animation Festival presents its competition program for the ninth edition of the festival.   From 1095 films that applied to be part of the ninth edition of the festival, 220 films were selected to be screened in Jusuf Gervalla Cinema, Istref Begolli Cinema, Lake Cinema and Cubes Cinema. 152 films will be screened in the competition program for the best within the International competition, the best animated film made by students, the best animated...

  Blog

   

  by  Anibar  |  22nd July

 • Intro to 50/50

  Since we decided to highlight gender inequality especially in animation field, on 13th of JULY you’re all invited to celebrate this event where we will present: •Theme of the festival •Some animated films related to the theme •50/50 Panel for discussion on gender equality! Panelists: Diellza Muriqi, Ajete Kerqeli, Dafina Halili. And to complete the evening we will have a small party with food drinks and music Come and join us!...

  Blog

   

  by  Anibar  |  11th July

 • Anibar Call for Festival Volunteers

  It’s festival time again! The 9th edition of the Anibar International Animation Festival will take place 13-19 of August in Peja. We are, once again, searching for energetic and enthusiastic volunteers to join our team and help make this year’s festival our biggest and most successful yet. We need people to help us in a variety of volunteer roles including animation workshops, hospitality, cinema and after parties. As a volunteer, you will be part of a group of like-minded individuals who want...

  Blog

   

  by  Anibar  |  4th July

 • Anibar Animation Festival 2018

  Anibar 50/50 for 9th edition For the upcoming 9th edition of their International Animation Film Festival, Anibar has decided to highlight the worldwide problem of gender inequality by highlighting ways to empower women in the field of animation. Animation continues to grow in popularity both in Kosovo and throughout the world. According to the organization Women in Animation, “Women make up 60% of animation students, but only 20% of animation creatives are women.” This has led to women being...

  Blog

   

  by  Anibar  |  2nd July

 • Anibar Festival Coordinator Call

  It’s Festival time once again!! Anibar has opened the call for the 9th Edition of the Anibar International Animation Festival. The festival will take place in Peja from 13-19 August 2018. *This call is for Festival Coordinators only (a separate call for festival volunteers is coming soon).   We are looking for people to take on a more substantial volunteer role as we are now recruiting for several key leadership positions! Past festival volunteers, people with expertise...

  Blog

   

  by  Anibar  |  18th June

 • Anibar opens internship call for the Academy of Animation

  Sorry, this entry is only available in Albanian.

  ...

  Blog

   

  by  Anibar  |  6th June

 • Anibar hap thirrje për koordinator/e për media!

  Puno në Anibar!   Anibar është një organizatë e formuar nga një grup i të rinjëve, të cilët kanë dëshmuar entuziasmin dhe vizionin e tyre për të promovuar kulturën e filmit të animuar në tetë edicionet e fundit të festivalit, me projekte të organizatës si kinemaja “Jusuf Gërvalla’’ dhe Akademia e Animacionit Anibar, gjithashtu duke demonstruar kapacitetet e zhvilluara për të organizuar ngjarje dhe aktivitete të mëdha. Anibar ka investuar në kapacitetin...

  Blog

   

  by  Anibar  |  6th June

 • CALL FOR ENTRIES CLOSES IN 1 WEEK!

    The Anibar call for Film Entries closes on 30 April. Do not miss this opportunity to have your film screened at the 9th edition of the Anibar International Animation Festival which will take place 13-19 August in Peja, Kosovo.   Throughout April, we will showcase work from Kosovar animators to share animation from Kosovo supported by Anibar.   As the final day of the call for entries approaches in three weeks we present you with the work of Arvan Berisha.   Arvan...

  Blog

   

  by  Anibar  |  24th April

 • CALL FOR ENTRIES CLOSES IN 2 WEEKS!

  The Anibar call for Film Entries closes on 30 April. Do not miss this opportunity to have your film screened at the 9th edition of the Anibar International Animation Festival which will take place 13-19 August in Peja, Kosovo. Throughout April, we will showcase work from Kosovar animators to share animation from Kosovo supported by Anibar. As the final day of the call for entries approaches in three weeks we present you with the work of Lunik Berisha. Lunik Berisha was born and raised in...

  Blog

   

  by  Anibar  |  17th April

 • Thirrje për nxënës: Akademia e Animacionit

  Akademia e Animacionit është program i pari në Kosovë që do të shërbejë për aftësim e të rinjve në fushën e filmit të animuar edhe në qytetin e Prishtinës, në hapësirën e Bibliotekës “Hivzi Sulejmani” në Dardani. Akademia e Animacionit ka për qëllim ofrimin e një programi të edukimit për ndërtimin e gjeneratës së re të animatorëve nga Kosova, duke i ekspozuar të rinjtë ndaj filmit të animuar si një formë e artit, në eksplorimin e kulturave...

  Blog

   

  by  Anibar  |  11th April

 • Call for entries closes in 3 weeks!

  The Anibar call for Film Entries closes on 30 April. Do not miss this opportunity to have your film screened at the 9 th edition of the Anibar International Animation Festival which will take place 13-19 August in Peja, Kosovo.   Throughout April, we will showcase work from Kosovar animators to share animation from Kosovo supported by Anibar.   As the final day of the call for entries approaches in three weeks we present you with the work of Urtina Hoxha.   Urtina is a...

  Blog

   

  by  Anibar  |  9th April

 • Anibar Closes its Call on 30th of April. Edvin Susuri is animator of the week! 


  The Anibar call for Film Entries closes on 30 April. Do not miss this opportunity to have your film screened at the 9th edition of the Anibar International Animation Festival which will take place 13-19 August in Peja, Kosovo.   Throughout April, we will showcase work from Kosovar animators to share animation from Kosovo supported by Anibar. This week, we present the work of Edvin Susuri.  Edvin received his Bachelor of...

  Blog

   

  by  Anibar  |  2nd April

 • Anibar hap thirrje për punë!

  Puno në Anibar!   Anibar është një organizatë e formuar nga një grup i të rinjëve, të cilë kanë dëshmuar entuziasmin dhe vizionin e tyre për të promovuar kulturën e filmit të animuar në tetë edicionet e fundit të festivalit, me projekte të organizatës si kinemaja “Jusuf Gërvalla’’ dhe Akademia e Animacionit Anibar, gjithashtu duke demonstruar kapacitetet e zhvilluara për të organizuar ngjarje dhe aktivitete të mëdha. Anibar ka investuar në kapacitetin e...

  Blog

   

  by  Anibar  |  2nd April

 • Programi për praktikantë

  Sorry, this entry is only available in Albanian.

  ...

  Blog

   

  by  Anibar  |  28th March

 • HACKING URBAN SPACE: PROJEKT BASHKËPUNIMI MES DOKUFEST, ANIBAR, DHE TERMOKISS

  A munden filmat me e ndryshu shoqërinë?   Ndoshta, sepse filmat dokumentarë mund ti frymëzojnë njerëzit për të vepruar dhe për të bërë ndryshime në shoqërinë ku jetojnë.   DokuFest, Anibar dhe Termokiss i kanë bashkuar forcat që përmes projektit HACKING URBAN SPACE të sjellin një seri të jashtëzakonshme të filmave që përqendrohen kryesisht në sfidat e efikasitetit në strategjitë urbane, rritjen e popullsisë, transportin e ngulfatur, mjedisin...

  Blog

   

  by  Anibar  |  28th February

 • Thirrje për aplikim: Administrator/e Financiar/e

  Çka është Anibari: Anibari është një organizatë e formuar nga një grup i të rinjëve, të cilë kanë dëshmuar entuziasmin dhe vizionin e tyre për të promovuar kulturën e filmit të animuar në shtatë edicionet e fundit të festivalit, gjithashtu duke demonstruar kapacitetet e zhvilluara për të organizuar ngjarje të mëdha. Anibari ka investuar në kapacitetin e zhvillimit të rinisë dhe fëmijëve nëpërmjet trajnimeve, punëtorive, debateve dhe aktiviteteve të tjera që ju...

  Blog

   

  by  Anibar  |  21st November

 • Joint animated film program screenings with films from Kosovo and Visegrad countries in Hungary, Slovakia, Poland, and Kosovo

  As part of Anibar International Animation Festival project "Cultivation of Animation Culture Between the Western Balkans and the Visegrad Group" parts of which have been implemented before and during Anibar festival with the financial support of International Visegrad Fund, the final part of the project will continue with the screening of the joint program with animated films produced in all partner countries: Kosovo, Hungary, Slovakia, and Poland.   This program was curated with the aim...

  Blog

   

  by  Anibar  |  9th November

 • Anibar opens its call for entries for the 9th edition and unveils festival dates for 2018

  Anibar International Animation Festival opens its call for animated films for the ninth edition of the festival. This edition will be held during 13-19th of August 2018.   Anibar has a big scope of competition (listed below) and accepts different styles, including animation in combination with Live-action. Here is the list of all the categories that you can submit your film to: –    International Competition –    Student Competition –    Balkan Competition –...

  Blog

   

  by  Anibar  |  8th November

 • Call for students at Anibar Animation Academy

  Anibar Animation Academy aims to provide an education program for building a new generation of animators from Kosovo, exposing young people to animated film as a form of art. In animation, creators have unlimited freedom in exploring different cultures, expressing thoughts and ideas, and combining the visual and creative side with the stories. This program will serve as an extracurricular program for secondary school students in the city of Peja, especially the secondary school of arts in Peja.   To...

  Blog

   

  by  Anibar  |  31st October

 • Anibar starts a new program: Anibar Animation Academy

  Anibar, an organization that was created after the formation of Anibar International Animation Festival, which this year in August has completed the eighth edition as one of the most successful ones, is starting a new program called Anibar Animation Academy.   This program is the first in Kosovo that will serve for young students to improve their vocational skills in the field of animation. The academy will work in the city of Peja at the Anibar space at the Cinema Jusuf Gërvalla.   Anibar...

  Blog

   

  by  Anibar  |  27th October